MEDIATION THEMA'S


relatie

Veel mensen die hun relatie of huwelijk verbreken, kiezen voor mediation omdat ze weten dat ze elkaar weer tegen zullen komen. Zeker als er in een relatie kinderen zijn, is dat onherroepelijk het geval. Je bent de rest van je leven via de kinderen verbonden. Dan kun je maar beter zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Mediation is daarvoor een goede manier.

 

Bij een vechtscheiding is de communicatie tussen jou en je partner langdurig verstoord. Dit komt vaak door hoogoplopende emoties en wederzijds onbegrip en wantrouwen. Mediation kan dan helpen om toch in goed overleg heldere afspraken te maken voor de toekomst, bijvoorbeeld over de kinderen, woning of de hond. Ik neem jullie bij de hand mee om dit proces zo zorgvuldig en adequaat mogelijk af te sluiten.

 

Redenen om voor mediation te kiezen:

  • Het belang van het kind of de kinderen.
  • Onzekerheid voedt de emotie. Door een stapsgewijze aanpak wordt er vaak een goede oplossing gevonden voor iedereen.
  • Met het bespreken van onderliggende problemen kunnen meningsverschillen uit de wereld worden geholpen.
  • Je voelt je gehoord en begrepen. Je kunt je eigen leven weer oppakken.
  • Ook na de scheiding blijft het contact vaak op een constructieve manier behouden.
  • Mediation is maatwerk en gericht op wat in jullie specifieke situatie tot goede afspraken leidt.

familie

In bijna alle families komen conflicten voor. Soms liggen ze aan de oppervlakte. Soms zijn ze meer verborgen. Ruzie in de familie is heel vervelend en kan soms lang duren, zonder dat dit opgelost wordt. Om de vrede te bewaren wordt er vaak lange tijd niet of nauwelijks met elkaar gesproken. Het is daarnaast ook lastig om bepaalde familiepatronen te doorbreken. Hoe langer dit voortduurt, hoe groter de kans op verwijdering of escalatie. Het is beter om op zoek te gaan naar een manier om de familierelatie te herstellen in plaats van elkaar te ontlopen. Mediation is daarvoor een goede optie.

 

Familiemediation kan onder meer worden ingezet bij:

  • Familieconflicten
  • Erfenissen
  • Gezondheid en medische kwesties
  • Naams- en genderwijzigingen
  • Conflicten binnen het familiebedrijf.

werk

Werkrelaties worden als duurzame vertrouwensrelaties beschouwd.  Ruzie of een conflict op de werkvloer zorgt dan voor onzekerheid, kost veel tijd en energie, en werkt vaak contraproductief. Je maakt je zorgen. In een onzekere situatie zoals deze kan mediation uitkomst bieden, omdat dit erop gericht is om tot een werkbare oplossing te komen.


Mediation biedt vaak de mogelijkheid om het beschadigde vertrouwen te verbeteren. Het kan ervoor zorgen dat je met vertrouwen naar de toekomst kijkt en weer met plezier naar je werk gaat.


Ik zorg ervoor dat jullie met elkaar in gesprek komen, jullie standpunten helder worden en het wederzijds begrip daarmee wordt vergroot.


Soms blijkt het de enige oplossing te zijn om alsnog uit elkaar te gaan. Wanneer jullie hier in goed overleg op uitkomen, is er ook sprake van een succesvolle mediation.


buren

Niet iedereen leeft op vriendschappelijke voet met de buren, bijvoorbeeld:

  • Wanneer je ‘s avonds wakker ligt van het lawaai van de buren.
  • Wanneer je met de buren in een ruzie belandt over het gedrag van hun of jullie kinderen.
  • Wanneer de buren hun schutting op jouw grond zetten.
  • Wanneer de bomen van de buren zo groot zijn dat jij geen zon meer hebt.

 

Je wilt je vrij voelen om te bewegen en te wonen in je huis zoals jij dat wilt. En als dat niet kan door gedoe met de buren, kun je daar dagelijks last van hebben. In zo’n situatie kan een mediator helpen. Als neutrale derde gaat een mediator met jullie in gesprek hoe je de situatie samen kunt oplossen. Want uiteindelijk wil iedereen hetzelfde, prettig wonen in je eigen huis. Je hoeft geen vrienden te worden, maar als je bij elkaar kunt aanbellen als er iets is dan is dat is wel zo prettig.


zakelijk

Bij elke zakelijke samenwerking schuurt het wel eens tussen partners. Meestal leidt dat niet tot onoplosbare problemen. Met behulp van vaste en vertrouwde adviseurs kom je er meestal wel uit. Maar soms zijn er hoog oplopende spanningen. Vaak als het gaat om strategische vraagstukken, zoals welke koers moet er gevaren worden, welk groeimodel past het beste, of als het gaat om overnames van andere bedrijven of fusies met concurrenten. Uiteenlopende persoonlijke ambities spelen dan een grote rol. Zeker bij familiebedrijven.

 

Juridische procedures leiden vaak tot onnodige escalatie en bieden geen voedingsbodem om op een creatieve manier naar oplossingen te zoeken. Bovendien duren juridische procedures vaak lang en zijn ze erg kostbaar. Mediation kan in dit soort situaties helpen om er samen weer uit te komen. Met bewezen resultaat.


overheid

Stel er is je een uitkering geweigerd. Bij de rechter kun je twisten over de vraag of je er wel of geen recht op hebt. En vervolgens velt de rechter het eindoordeel. Winnen of verliezen. Heel zwart-wit. Bij een mediator kun je met ambtenaren in gesprek over de vraag hoe je in je levensonderhoud kunt voorzien en kom je samen, en in goed overleg, tot een beslissing. Hier heb je dus meer invloed op het eindoordeel.

 

Omdat het voor de overheid niet mogelijk is om alle belangen en sentimenten mee te laten wegen in de besluitvorming, hebben overheidsbesluiten soms grote of zelfs ongewenste of onbedoelde impact. Een bezwaar- of beroepsprocedure leidt niet alleen tot ergernis, maar leidt vaak ook tot aanzienlijke (maatschappelijke) kosten.

 

Voor mediation maakt het niet uit om wat voor soort zaak, de mate van complexiteit, of het soort overheidsorgaan het gaat. Bij alle bezwaren is het mogelijk om via mediation tot een oplossing te komen. Ook maakt het niet uit of de mediation met één of met meerdere personen wordt gehouden. Wel is het belangrijk dat alle belanghebbenden tijdig bij het proces worden betrokken. Tijdens mediation zijn alle partijen gelijkwaardige gesprekspartners. De manier waarop de uitkomst tot stand is gekomen, biedt vaak het nodige rechtvaardigheidsgevoel.

Share by: