AANPAK


informatiegesprek

Er komt veel op je af en je weet niet waar je moet beginnen. Tijdens mediation worden er persoonlijke zaken besproken, vaak met veel emotie. Je moet je dan ook vrij voelen om dit met mij te delen. Een klik is daarom erg belangrijk. Jij hebt de autonomie om zelf te bepalen of je de volgende stap wilt zetten, en met wie je dat wilt doen.

 

Om te bepalen of mediation iets voor je is, én of ik de gewenste mediator ben, adviseer ik je om eerst een informatiegesprek in te plannen. De ervaring leert namelijk dat een dergelijk gesprek zich uitstekend leent om al antwoorden op je vragen te krijgen.

 

Plan daarom hier geheel kosteloos en vrijblijvend een informatiegesprek om verder te praten over je situatie en hoe ik daarbij kan helpen.

 

Let op, ik ga in een informatiegesprek inhoudelijk niet in op de kwestie die er speelt. Dat komt aan de orde tijdens de gezamenlijke gesprekken.


aanvang

Aan het begin van mediation wordt een overeenkomst doorgenomen (zie 'Downloads' onderaan deze pagina). Er wordt onder meer stilgestaan bij belangrijke voorwaarden voor een succesvolle mediation: vrijwilligheid, vrijblijvendheid en vertrouwelijkheid. Ook mijn rol als mediator komt aan bod. Na het tekenen van de overeenkomst gaan we in gesprek en blijven wij gebonden aan een absolute geheimhouding. Het staat iedereen nog steeds vrij om de mediation op ieder moment af te breken.


begeleiding

Als gecertificeerd MfN-registermediator en onafhankelijk procesbegeleider zet ik de deur open naar een blijvende oplossing. Door te luisteren, vragen te stellen of juist een stilte te laten vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is een manier vinden om samen door de opening te lopen.

 

Het voordeel van mediation is dat jullie zelf over de inhoud gaan. Als mediator kies ik geen partij en heb ik ook geen uitkomst op het oog. Ik ben neutraal en heb op geen enkele manier een belang. Ik ben er voor jullie beiden en ga op jullie tempo door het proces.


afronding

De afspraken die jullie wensen te maken moeten evenwichtig, realistisch en acceptabel zijn. Indien nodig adviseer ik je om de gemaakte afspraken eerst door een specialist te laten toetsen aan de wet- en regelgeving, voordat deze worden vastgelegd.

 

Wanneer jullie het eens zijn geworden over de inhoud van de oplossing, kunnen de afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of convenant. Door inschrijving in het register van de burgerlijke stand krijgt de overeenkomst een zogenaamde ‘executoriale titel’ zodat de afspraken nageleefd kunnen worden. Je wilt tenslotte geen gedoe meer. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als er betalingsafspraken zijn gemaakt of afspraken die binnen een bepaalde tijd moeten worden nagekomen.


afsluiting

In 80% van de gevallen blijkt mediation een grote en positieve bijdrage te leveren aan de onderlinge relatie en een herstelde balans. Het beste wat je na de mediation dan ook kunt zeggen is: ‘Dank voor je hulp, we kunnen het nu verder zelf wel.’ Dat betekent dus dat de donkere wolken zijn verdwenen. En dat lijkt mij een heel mooi streven, vind je ook niet?

Share by: